Санкції як окремий вид допомоги країн-членів НАТО в умовах російсько-української війни

Заховаєва Даяна Сергіївна

студентка 5 курсу,

спеціальність “Міжнародні відносини,

суспільні комунікації та регіональні студії

Науковий керівник:

Матвійчук Наталя Володимирівна

кандидат історичних наук, старший викладач

 

САНКЦІЇ ЯК ОКРЕМИЙ ВИД ДОПОМОГИ КРАЇН-ЧЛЕНІВ НАТО В УМОВАХ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ

 

Анотація. В даній статті розглянуто допомогу Україні від країн-членів Альянсу у вигляді санкцій. Проаналізовано яким чином ведення санкційного режиму проти Росії послаблює її економіку, воєнний потенціал, сприяє зменшенню російського впливу в регіоні. Проаналізовано чи можуть санкції являтись ефективним інструментом, стосовно забезпечення безпеки та стабільності в умовах російсько-української війни.

Ключові слова: НАТО, санкції, Україна, війна, Росія.

 

Abstract. This article examines the assistance to Ukraine from NATO member states in the form of sanctions. The article describes how the sanctions regime against Russia weakens it`s economy and military potential, and contributes to the reduction of Russian influence in the region. In the article analyzes whether sanctions can be an effective tool for ensuring security and stability in the context of the Russian-Ukrainian war.

Key words: NATO, sanctions, Ukraine, war, Russia.

 

Дана тема є досить актуальною у сучасних геополітичних умовах. Поєднання принципів соціальної важливості та недостатньої вивченості напрямку свідчить про актуальність теми. У контексті російсько-української війни санкції стали одним з ключових засобів тиску на Росію, тому Сполучені Штати разом з іншими країнами-членами НАТО приєднались до санкційного режиму, щоб підтримати Україну та забезпечити стабільність в регіоні.

Стан наукового дослідження у галузі застосування санкцій країнами-членами НАТО в умовах російсько-української війни є досить обмеженим. Тому при дослідженні даної теми ми будемо опиратись на офіційні заяви представників країн-членів НАТО з офіційних джерел. Зарубіжні науковці Жентао Лі та Тіанзі Лі, Нобухіро Хосо, Дж. Бентон Хіт та Олена Чачко, Сьюзан Ханна Аллен займаються аналізом політичної, економічної та соціальної ситуації в Україні та регіоні, Ніколас Мудлер провів дослідження історії співпраці в сфері санкцій, проаналізував можливості та перспективи забезпечення санкційної допомоги. Питання санкцій висвітлюється в роботах вітчизняних науковців, як  Анна Меньшеніна, Дмитро Каменський, Микола Капітоненко, Василь Філіпчук та інші.

Мета статті полягає в з’ясуванні ефективності та наслідків використання санкцій як окремого виду допомоги від країн-членів НАТО та розглянути оптимальний комплексний підхід для забезпечення стабільності безпеки в регіоні. Проаналізувати, які можливості є для України у взаємодії з країнами-членами НАТО.

Завдання статті полягає в тому, щоб проаналізувати, яким чином може допомогти військово-політичний союз, не втручаючись на пряму в військові дії розв’язані Російською Федерацією на українській території та зберегти стабільну безпеку в регіоні.

У відповідь на навмисний напад Росії на Україну Сполучені Штати разом зі своїми союзниками по НАТО запровадили суворі економічні санкції проти Російської Федерації. Ці заходи визначаються жорсткими фінансовими санкціями та жорстким фінансовим контролем, що суттєвим чином впливає на російську економіку, фінансову систему та можливість вільного доступу до передових технологій [7].

Запровадження санкцій, призводить до ізоляції Росії від доступу до світових фінансових систем, це в свою чергу спричинить значні фінансові витрати для найбільших фінансових установ країни. Мішенями, на які були направлені санкції, це десять найбільших російських фінансових установ. Будучи під санкціями вони зазнали повного блокування кореспондентських та платіжних рахунків, а також обмеженнями щодо боргів і капіталу установ, які володіють майже 80% активів російського банківського сектору. Безпрецедентні заходи щодо контролю за експортом різко скоротять російський високотехнологічний імпорт, що призведе до обмеження доступу до основних технологічних ресурсів, ослаблення промислових можливостей та скомпрометованих стратегічних прагнень до глобального впливу [5]. Історична багатостороння співпраця з різноманітною групою членів і партнерів Альянсу посилить вплив цих дій, перешкоджаючи зусиллям російського президента диверсифікувати крихку економіку Російської Федерації. Враховуючи масштаби путінської агресії та загрозу міжнародному порядку, необхідна рішуча відповідь, включаючи продовження жорстких санкцій, доки він не змінить свій курс [6].

Попередні загрозливі дії з російської сторони, а тепер і агресія нічим неспровокована проти України, зустрічається безпрецедентним рівнем багатосторонньої співпраці. Сполучені Штати разом зі союзниками по НАТО проводять багато заходів, щоб притягнути Росію до відповідальності за її дії. Це являється свідченням міцності партнерства та потужної сили, яка перевершує будь-які заходи, що вжиті окремо. Після спільно накладених санкцій проти Росії, економіка країни зазнала серйозного й негативного тиску. Ізоляція від глобальної фінансової системи, світової торгівлі та передових технологій обертається серйозними витратами. Відключення найбільшого російського банку від фінансової системи США завдає значного удару по його здатності функціювати в світовій торгівлі, тоді як повне блокування другого за величиною російського банку заморозить будь-які його активи, пов’язані з фінансовою системою США [7].

Економічний добробут Росії знаходиться під загрозою, оскільки вона стикається з численними проблемами, такими як обмежений доступ до глобальних ринків, інвестицій і долара США. Останнім часом її економіка вже переживає проблеми, коли фондовий ринок різко впав до мінімуму за чотири з половиною роки, а рубль впав до найнижчої денної розрахункової вартості.  Ці виклики будуть посилюватися із запровадженням більш суворих санкцій, які придушать промислове зростання, сплеск інфляції, посилять втечу капіталу та збільшать вартість позик [2]. Цей крок є спільними зусиллями США та їхніх союзників, щоб завдати збитків уряду Путіна, спонукаючи його шукати підтримки в країнах, які не мають фінансових і технологічних переваг західних ринків.  У зв’язку з цим Сполучені Штати оголосили про рішучі дії в таких секторах:

Фінансовий сектор. Відсторонення найбільшої фінансової установи Сбербанк (включаючи 25 дочірніх компаній) та другої за величиною фінустанови ВТБ банк (ВТБ) від фінансової системи США шляхом накладення санкцій на поточні та транзитні рахунки. Ці дії обмежать операції Сбербанку в доларах США. Сбербанк володіє майже третиною активів російської банківської галузі, тісно пов’язаний зі світовою фінансовою системою та є системно важливим для російської фінансової системи. ВТБ володіє майже п’ятою частиною активів російського банківського сектора, значною мірою покладається на фінансові системи США та Заходу та є системно важливим для російської фінансової системи [1].

Введення санкцій, що блокують діяльність трьох інших великих фінансових установ Росії, а саме банк “Відкриття”, ВАТ “Совкомбанк”, “Новікомбанк” та 34 їх дочірніх компаній. Через санкції заморожуються всі активи даних установ, які будь-яким чином пов’язані з фінансовою системою Сполучених Штатів, а також забороняється американським громадянам мати справи з ними. Ці установи відіграють досить вагому роль в російській економіці.

Боргові та акціонерні обмеження щодо тринадцяти найбільш важливих великих російських підприємств та організацій. Вони включають обмеження на всі операції з новими борговими зобов’язаннями зі строком погашення понад 14 днів та новими акціями, випущеними тринадцятьма російськими державними підприємствами та організаціями, а також на надання їм фінансування та інші операції з цими борговими зобов’язаннями. Такі організації, включно з критично важливими для російської економіки компаніями, активи яких оцінюються майже в 1,4 трильйона доларів, не зможуть залучати кошти через американський ринок – ключове джерело капіталу і доходів, що обмежує можливості Кремля залучати гроші для своєї діяльності [3].

Сектор фізичних та юридичних еліт. Санкції стосуються осіб, які збагатилися за рахунок російської держави та підняли членів своїх сімей на одну з найвищих владних посад у країні. Він також включає фінансових діячів, які керують найбільшими фінансовими установами Росії та відповідають за надання ресурсів, необхідних для підтримки вторгнення Путіна в Україну. Ця дія спрямована проти російських еліт та членів їхніх сімей, щоб відрізати їх від фінансової системи США, заморозити будь-які активи, які вони тримають у США та союзників, і блокує їхні поїздки до країн-членів, які підтримали Сполучені Штати [8].

Військовий сектор. Широкі обмеження військових та стратегічних амбіцій російської армії та Путіна. Це включає заходи, спрямовані на військових кінцевих користувачів, включаючи Міністерство оборони Росії. Експорт практично всіх американських товарів і товарів, вироблених в інших країнах з використанням певного американського програмного забезпечення, технологій або обладнання, буде обмежено цільовими військовими кінцевими користувачами. Ці широкі обмеження поширюються на Міністерство оборони Росії, включаючи Збройні сили Росії, де б вони не були. Санкції введені проти гірничо-металургійного сектору Росії. Міністерство фінансів США забороняє будь-кому співпрацювати з російськими компаніями в цій сфері. До списку заборонених увійшли такі комерційні структури, як ТОВ “ТПЗ-Рондол”, ВАТ ЦНДІ “Буревісник”, “Мценскпрокат”, ТОВ “Металург-Туламаш”. Всі перелічені господарювання пов’язані з виробництвом зброї та боєприпасів російської авіаційної та оборонної промисловості [4].

Загальноросійські обмеження придушили імпорт російських технологій, які є критично важливими для диверсифікованої економіки та здатності Путіна демонструвати владу. Це включає загальноросійську заборону на експорт чутливих технологій, головним чином націлених на російський оборонний, авіаційний і морський сектори, щоб перекрити доступ Росії до передових технологій. Окрім широких обмежень щодо російського оборонного сектору, уряд США запровадить обмеження в Росії на використання чутливих американських технологій, вироблених в інших країнах із використанням американського програмного забезпечення, технологій чи обладнання. Це включає в себе загальноросійські обмеження щодо напівпровідників, телекомунікацій, шифрованого захисту, лазерів, датчиків, навігації, авіоніки та морських технологій. Такий жорсткий і тривалий контроль не дозволить Росії отримати передові технології [8].

Отже, враховуючи той факт, що НАТО є військово-політичним союзом, допомога країн-членів НАТО є значимою. Враховуючи, що Україна не є країною-членом НАТО то альянс не може надати ту військову підтримку, яка прописана в статуті НАТО. Натомість, Альянс надає підтримку у вигляді санкцій, що заморожують фінансову здатність Росії до зміцнення її військової сили. За останні півтора року Україна отримала значну санкційну допомогу від країн-членів НАТО, що суттєво зміцнило її обороноздатність та забезпечило захист від агресії. Санкції відіграють важливу роль як інструмент міжнародного тиску на країну-агресора та покарання за її незаконні дії.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Мінфін США оприлюднив детальний список санкцій проти Росії,УКРІНФОРМ, 2022 URL: https://cutt.ly/s5vafjY(дата звернення: 10.04.2023)
  2. Санкції проти РФ. Міністерство закордонних справ України, 2023URL: https://mfa.gov.ua/sankciyi-proti-rf(дата звернення: 12.04.2023)
  3. The cost of war: Impact of sanctions on Russia following the invasion of Ukraine. Nobuhiro Hosoe,April2023 URL: https://cutt.ly/d5lFI7M (дата звернення: 14.04.2023)
  4. Economic Sanctions and Regional Differences: Evidence from Sanctions on Russia. Zhentao Li and Tianzi Li, 2022URL: https://cutt.ly/V5lFLgx(дата звернення: 14.04.2023)
  5. Economic sanctions as a foreign policy tool in the light of Russia`s war against Ukraine. Anna Menshenina, 2022 URL: https://cutt.ly/A5lFGot(дата звернення: 14.04.2023)
  6. FACT SHEET: Joined by Allies and Partners, the United States Imposes Devastating Costs on Russia. Statements and releases, February 2022URL: https://cutt.ly/a7SWXij (дата звернення: 09.04.2023)
  7. The United States Imposes Additional Sweeping Costs on Russia. Press statement. Antony J. Blinken, February2023 URL: https://cutt.ly/45lFVHp (дата звернення: 11.04.2023)
  8. A Watershed Moment for Sanctions? Russia, Ukraine, and the Economic. Elena Chachko and J. Benton Heath Battlefield, May 2022 URL: https://cutt.ly/L5lF1V5(дата звернення: 13.04.2023)

Залишити відповідь