Особливості формування PR-позиціонування дошкільних навчальних закладів Рівненської області на основі моніторингу офіційних сайтів

В статті досліджено особливості PRпозиціонування дошкільних навчальних закладів Рівненської області. Здійснено моніторинг офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів. Визначено рівень PR-позиціонування офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів Рівненської області.

Сучасна система дошкільної освіти України, ставить перед дошкільними навчальними закладами ряд задач, які пов’язані з їх пристосуванням до існування в умовах суперництва: привернення уваги потенційної аудиторії до виховних послуг, стимулювання їх зацікавленості, створення впізнаваного образу серед конкурентів. Ці задачі стали причиною появи в дошкільній освіти системи, яку називають «позиціонування».

Аналіз останніх досліджень і публікацій. Дослідженню аспектів позиціонування приділяли увагу численні науковці, залежно від предмета своїх інтересів вони підходили до нього з різних позицій (Д. Аакер, Ф. Котлер, М. Портер, Г. Ассель, Ж-Ж. Ламбен). Безпосередньо розробці позиціонування присвячено праці Дж. Траута, E. Райса, С. Дібба, А. Пелещишина, О. Зозульова та ін.

Метою статті є виділити особливості формування PR-позиціонування дошкільних навчальних закладів Рівненської області на основі офіційних сайтів.

Виклад основного матеріалу. Вперше поняття «позиціонування» було обгрунтовано у книзі «Позиціонування: битва за впізнаваність» Дж. Траутом і Е. Райсом. На їхню думку, позиціонування – це створення для організації певної позиції серед конкуруючих організацій, своєрідної ніші, яка знайшла б віддзеркалення в ієрархії цінностей, сформованій у свідомості потенційного споживача [3, с. 87].

Потік сучасних інформаційних технологій продукує використання різних онлайн-технологій для створення відмінного образу дошкільного навчального закладу в мережі Інтернет.

Найефективнішою онлайн-технологією PR-позиціонування дошкільного закладу виступає офіційний сайт. Перше уявлення про навчальний заклад можна отримати зайшовши на сайт, де розміщена інформація, яка буде цікава потенційній аудиторії – батькам, партнерам.

Для визначення особливостей формування PR-позиціонування дошкільних навчальних закладів було проведено моніторинг офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів Рівненської області.

Для підготовки проведення моніторингу було опрацьовано дані, оприлюднені в Інтернеті на офіційних веб-сайтах Міністерства освіти і науки України [7], Державної служби статистики України [4], Інформаційній системі управління освітою [10], сайті Електронної реєстрації в дошкільні навчальні заклади [5], сайті Комітету з питань освіти і науки [6], сайті Управління освіти та науки Рівненської обласної державної адміністрації [13], офіційних сайтах відділів освіти виконавчого комітету Рівненської [8], Кузнецовської [11], Острозької [9] та Дубенської міської ради [12]. Окрім, віднайденої інформації на сайтах відділів освіти, необхідної для проведення моніторингу, було проведено самостійний пошук додаткової, неоприлюдненої інформації, про стан та впровадження в освітню діяльність онлайн-технологій в Україні та Рівненській області зокрема.

Так, згідно даних Державної служби статистики України, станом на грудень 2013 року, в Україні налічувалося 15,3 тис. дошкільних навчальних закладів різних типів та форм власності. Дошкільною освітою охоплено 1137,5 тис. дітей, що становить 56 % від загальної кількості дітей віком від 1 до 6 років [4].

Для 110 тис. дітей, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку, в Україні працює 2,5 тис. закладів компенсуючого типу, де разом із здобуттям дошкільної освіти діти отримують корекційно-відновлювальну та реабілітаційну допомогу.

З метою своєчасного виявлення, підтримки та розвитку обдарованості, природних нахилів та здібностей дітей дошкільного віку дошкільні навчальні заклади організовують освітній процес за одним чи кількома пріоритетними напрямами (художньо-естетичний, фізкультурно-оздоровчий, гуманітарний, музичний тощо).

Для задоволення потреб населення дошкільні навчальні заклади функціонують протягом року чи сезонно з різним режимом роботи. За бажанням батьків, або осіб, які їх замінюють, у дошкільному навчальному закладі дитина може перебувати цілодобово, протягом дня або короткотривало.

Закон України «Про дошкільну освіту» на законодавчому рівні визначає систему дошкільної освіти та її завдання, вимоги до збереження та удосконалення мережі дошкільних навчальних закладів [1].

На сьогодні особлива увага присвячена модернізації дошкільної освіти. Адже розвиток дошкілля сприятиме повноцінній підготовці дітей до навчання у школі, а також надасть батькам можливість реалізувати своє право на працю. Зокрема, Президент поставив завдання створити в Україні до кінця 2014 року не менше 100 тисяч нових місць для дошкільнят. Зокрема, у Рівненській області, в період 2010-2013 років шляхом оновлення, реконструкції та розширення запрацювали майже сотня дошкільних навчальних закладів. На це були спрямовані кошти цільової субвенції із державного бюджету. Так, в Рівненській області реконструюють і розширюють діючі заклади та відкривають дитячі садки, які не працювали з 90-х років.Таким чином, створено додаткові місця майже для 4,5 тисячі дітей. Виконуючи президентські ініціативи, у 2014 році в дитячих навчальних закладах Рівненськї області планують створити понад півтори тисячі нових місць. Загалом в Рівненській області діє більше чотирьох сотень дитсадків, в яких здобуває освіту понад 37 тисяч дітей. Діти п’ятирічного віку охоплені дошкільною освітою на 100 % [13].

Керуючись п. 4.2, 4.3 та п. 6 Указу Президента України від 30 вересня 2010 року № 926/2010 «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні» [2], а саме з метою забезпечення права дитини на доступність здобуття дошкільної освіти, спрощення процедури та вільного доступу до інформації про облік дітей до вступу у дошкільний навчальний заклад в Україні почали впроваджувати Єдину електронну базу реєстрації дітей у дошкільні навчальні заклади [5].

Ця послуга зручна тим, що батьки можуть записати свою дитину в чергу на вступ до дошкільного закладу через Інтернет, окрім того, це можливість більш ефективно контролювати кількість дітей в черзі, прогнозувати наповнюваність дитсадків, і відповідно, планувати збільшення кількості місць у дошкільних закладах. Через Інтернет-ресурс можна ознайомитись і з роботою дитячого садка, спеціалізацією, колективом на офіційний сторінці дошкільного навчального закладу. Обов’язковою умовою зарахування дитини до дошкільного навчального закладу є внесення даних батьками в реєстраційну форму, вказану на сайті [5].

Тому перед дошкільними навчальними закладами Рівненської області постало питання про створення офіційних Інтернет-сторінок дитячих садків, оскільки робота Єдиної електронної базу реєстрації дітей у дошкільні навчальні заклади передбачає наявність офіційної сторінки дитячого садку, через який можна буде відслідковувати перебіг черги. Тим самим це прискорило дошкільні навчальні заклади до використання та впровадження сучасних онлайн-технологій.

У Рівненській області (без врахування м. Рівне та міст обласного підпорядкування), станом на грудень 2013, функціонує 362 дошкільних навчальних заклади. Вони охоплюють освітою 20 458 дітей [13].

Найбільша кількість дошкільних навчальних закладів у Рівненській області зосереджена у Сарненському районі, там їх налічують – 42 (охоплють освітою 2980 дошкільнят), на противагу Демидівському, де дошкільні навчальні заклади представлені 7 закладами, у яких здобувають освіту 338 дошкільнят.

Загалом найвищі показники серед кількості дітей, які здобувають дошкільну освіту, належать північним та центральним районах Рівненської області (Березнівський, Рокитнівський, Костопільський, Володимирецький). Ці ж райони лідирують, по кількості дошкільних навчальних закладів в Рівненській області. Більш детальну інформацію можна побачити в табл. 1.

Таблиця 1

Загальна кількість дошкільних навчальних закладів у Рівненській області [власні напрацювання]

Район

Загальна кількість дошкільних навчальних закладів

Загальна кількість вихованців

1.

Березнівський

36

2105

2.

Володимирецький

34

1593

3.

Гощанський

10

546

4.

Демидівський

7

338

5.

Дубенський

22

874

6.

Дубровицький

31

1456

7.

Зарічненський

20

683

8.

Здолбунівський

21

1494

9.

Корецький

8

499

10.

Костопільський

21

1700

11.

Млинівський

14

827

12.

Острозький

21

692

13.

Радивилівський

23

898

14.

Рівненський

27

2047

15.

Рокитнівський

25

1726

16

Сарненський

42

2980

Всього:

362

20458

 Якщо характерезувати м. Рівне та міста обласного підпорядкування – м. Острог, м. Кузнецовськ, м. Дубно – а саме ці міста ми обрали для моніторингу офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів Рівненської області, то слід зазначити, що найбільша концентрація дошкільних закладів зосереджена у м. Рівне – 33. Місто Кузнецовськ займає другу позицію – 9, у м. Дубно функціонує 6 дошкільних закладів, в м. Острог – 2. Всього в цих 4 містах – налічується 50 дошкільних навчальних закладів, в яких здобувають освіту більше 14 тисяч дітей, загальна кількість – 14185. Охоплення дошкільною освітою дітей у кожному з цих міст окремо, можна побачити у табл. 2.

Таблиця 2

Загальна кількість дошкільних навчальних закладів у м. Рівне та містах обласного підпорядкування [власні напрацювання]

Місто

Загальна кількість дошкільних навчальних закладів

Загальна кількість вихованців

1.

Рівне

33

10283

2.

Дубно

6

1221

3.

Кузнецовськ

9

2179

4.

Острог

2

502

Всього:

50

14185

 На основі отриманої інформації з офіційних сайтів виконавчих комітетів відділів освіти, нами був здійснений пошук офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів.

У м. Рівне за наявності існуючих 33 дошкільних навчальних закладів лише 19 з них мають діючий повноцінний сайт, з якого можна отримати необхідну інформацію для користувачів. 14 сайтів – за наявності Інтернет- адреси, перебувають у стані розробки.

Дошкільні навчальні заклади м. Кузнецовськ – їх у місті налічують 9 – в Інтернеті представлені лише 8 сайтами. Один з дошкільних закладів, а саме дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №2 комбінованого типу Кузнецовської міської ради немає створеного офіційного сайту.

У м. Острог функціонує всього 2 дошкільних навчальних заклади, проте вони мають своє представництво в Інтернеті – офіційний сайт дошкільного закладу.

За наявності у м. Дубно 6 дошкільних навчальних закладів жоден із дошкільних закладів освіти немає свого офіційного сайту, про що свідчить сайт управління освіти Дубенської міської ради, де представлені лише короткі відомості про заклади дошкільної освіти м. Дубно, про їх керівників, основні напрямки діяльності та організаційну структуру. Пошук дошкільних навчальних закладів м. Дубно у пошукових системах Google та Яндекс не дав позитивного результату, за запитами пошуковики виводять тільки на сайт управління освіти Дубенської міської ради [12].

Визначення рівня PR-позиціонування офіційних сайтів дошкільних начальних закладів Рівненської області проводилося за трьома блоками критеріїв, більш детально про оцінювання по кожному критерію можна побачити у табл. 3.

Таблиця 3

Критерії моніторингу офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів Рівненської області [власні напрацювання]

Критерії моніторингу

Дизайн

Наповнення

Інтерактивність

Оформлення – 8 б.

Стиль – 2 б.

Навігація – 5 б.

Корисність – 45 б.

Грамотність – 5 б.

Загальна інформація – 5 б.

Наявність фото/відео – 5 б.

Якість фото/відео – 5 б.

Аналітика відвідуваності – 1 б.

Зворотній зв’язок – 1 б.

Голосування – 2 б.

Відображення у пошуковиках – 3 б.

Посилання – 2 б.

Чача чач оновлення – 10 б.

Із загальної кількості дошкільних навчальних закладів у м. Рівне та містах обласного підпорядкування, а таких налічується 50, лише 29 мають свій офіційний сайт в Інтернеті та активно позиціонують свій заклад за допомогою онлайн-технологій, на противагу 21 дошкільному закладу Рівненської області, які ще не створили сайт.

Таблиця 4

Підсумкова таблиця відповідності офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів Рівненської області критеріям оцінювання

[власні напрацювання]

Назва ДНЗ

Посилання на офіційний сайт

Бали за критеріями

Загальна кількість балів (max –100)

Дизайн (max – 15)

Інформаційне наповнення

(max – 65)

Інтерактивність та динамічність

(max – 20)

ДНЗ №1, м. Острог

http://romashkasad.at.ua/

13

49

16

78

ДНЗ №2, м. Острог

http://veselka.0fees.net/

14

21

7

42

ДНЗ № 3, м. Кузнецовськ

http://dnz3-sonechko.com.ua/

15

33

16

64

ДНЗ №4, м. Кузнецовськ

http://www.dnz-4.ho.ua/

15

33

7

55

ДНЗ № 5, м. Кузнецовськ

http://dnz5.ho.ua/

15

35

16

66

ДНЗ №6, м. Кузнецовськ

http://strumochok.org.ua/

15

50

16

81

ДНЗ № 7, м. Кузнецовськ

http://www.dnz7-kuznetsovsk.com.ua/

15

50

16

81

ДНЗ № 8, м. Кузнецовськ

http://dnz-8-dyvocvit.org.ua/

15

50

17

82

ДНЗ №11, м. Кузнецовськ

http://dnz11.at.ua/

15

47

7

69

ДНЗ №12, м. Кузнецовськ

http://sadok12.wix.com/dnz12

15

50

16

81

ДНЗ №11, м. Рівне

http://erudyt.rv.ua/index.php

11

35

15

61

ДНЗ №12, м. Рівне

http://lastivka.rv.ua/

15

48

14

77

ДНЗ №22, м. Рівне

http://dyvosvit.nethouse.ua/

10

7

6

33

ДНЗ №28, м. Рівне

http://dnz28.rosvita.rv.ua/

15

20

14

49

ДНЗ №29, м. Рівне

http://topolyka29.rv.ua/

15

50

16

81

ДНЗ №32, м. Рівне

http://dnz32.rv.ua/

15

50

17

82

ДНЗ №33, м. Рівне

http://dnz33.rosvita.rv.ua/

15

50

14

79

ДНЗ №38, м. Рівне

http://dnz38.rosvita.rv.ua/

15

50

4

69

ДНЗ №39, м. Рівне

http://dnz39.rosvita.rv.ua/

15

50

13

78

ДНЗ №40, м. Рівне

http://chervoni-vitryla.com.ua/

15

50

19

84

 ДНЗ №41, м. Рівне

http://dnz41.rv.ua/

15

50

7

72

ДНЗ №42, м. Рівне

http://kalunka.rv.ua/

15

35

15

65

ДНЗ №43, м. Рівне

http://rosinka43.at.ua/

11

46

9

66

ДНЗ №44, м. Рівне

http://dnz44.rv.ua/

13

10

14

37

ДНЗ №45, м. Рівне

http://dnz45.rosvita.rv.ua/

15

33

14

62

ДНЗ №52, м. Рівне

http://dnz52.rv.ua/

15

35

15

65

ДНЗ №55, м. Рівне

http://dnz55.rosvita.rv.ua/

15

35

5

55

ДНЗ №57, м. Рівне

http://dnz57.rosvita.rv.ua/

15

35

5

55

Центр раньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами «Пагінець», м. Рівне

http://paginec.rv.ua/

15

50

16

81

 Згідно отриманих результатів можна виокремити 3 дошкільних навчальних заклади Рівненської області, які набрали найбільшу кількість балів за трьома блокам критеріїв, що ставилися перед офіційними сайтами. А саме, дошкільний навчальний заклад ясла-садок №40 компенсуючого типу (санаторний для дітей з неспецифічними захворюваннями органів дихання), м. Рівне, загальна кількість отриманих балів – 83, що є найвищим показником серед дошкільних закладів в області.

Дошкільний навчальний заклад ясла-садок №32 Рівненської міської ради та Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) № 8 Кузнецовської міської ради розділили між собою 2 місце – отримавши 81 бал.

Три дошкільні заклади м. Кузнецовськ – № 6, № 7, № 12 та два дошкільні заклади м. Рівне – дошкільний навчальний заклад ясла-садок №29 та Центр раньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами «Пагінець» – розділили 81 бал.

Не перейшли рубіж в оцінці 50 балів – Острозький дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №2 «Веселка» та три дошкільних заклади м. Рівне – № 22, № 28, № 44.

Дошкільний навчальний заклад ясла-садок №40 «Червоні вітрила» компенсуючого типу (санаторний для дітей з неспецифічними захворюваннями органів дихання), м. Рівне за всіма критеріями набрав найвищу кількість балів. Цей дошкільний заклад яскравий приклад успішного позиціонування за допомогою онлайн-технологій – офіційного сайту.

Розробкою сайту займалися досвідчені фахівці. Дизайн сайту доволі простий, проте за рахунок оформлення, підбору кольорів, фонових зображень і дотримання в одному стилі робить сайт упізнаним та відрізняє його з поміж інших сайтів дитячих закладів. Меню та наявність карти сайту створюють зручність при пошуку та навігації всередині сайту.

Інформаційне наповнення різнобічне і призначене для різних категорій користувачів, для педагогічних працівників створена «Методична сторінка», де педагоги можуть взяти необхідну інформацію щодо педрад, семінарів, практикумів, дізнатися про зміни в освітньому законодавстві та інноваційних технологіях в освіті. Корисну інформацію почерпнути можуть і батьки на веб-сторінках порад логопеда, дитячого лікаря та психолога; дізнатися як провести цікаво дозвілля з дитиною вдома. Окрім того, на сайті зазначена інформація про дошкільний заклад, номери телефонів, адреса, інформація про адміністрацію та педколектив.

Відсутні граматичні помилки у тексті, вся текстова інформація є читабельною, використаний великий шрифт. Представлений на сайті ілюстрований матеріал – відео та зображення – у високій якості. Також із сайту можна завантажити матеріали, вони розміщені на сайті у форматі який не потребує встановлення ліцензійного програмного забезпечення – PDF, файли формату якого можна переглядати за допомогою безкоштовної програми Acrobat Reader.

Сайт дитячого садка має електронний лічильник, ведеться аналітика відвідуваності. Запитання щодо роботи закладу можна надіслати на електронну адресу. Окрім цього, щочетверга педагоги дошкільного навчального закладу проводять онлайн-консультацію у Skype. На сайті представлено понад 20 різних корисних посилань – про розвиток і виховання дітей, сайти дитячої літератури, розвиваючих комп’ютерних дитячих ігор та сайти клубів фахівців – логопедів, педагогів, психологів. Частота оновлення інформації відбувається з періодичність 1-2 рази на тиждень, тобто інформація є завжди новою та актуальною.

Два дошкільних заклади м. Рівне, а саме дошкільний навчальний заклад № 22 інтелектуального напрямку «Дивосвіт» та Центр ранньої педагогічної реабілітації та соціальної адаптації дітей з особливими потребами «Пагінець» окрім офіційних сайтів ведуть активне позиціонування у соціальних мережах. Так, дошкільний навчальний заклад ясла-садок №22, має свою сторінку в соціальній мережі Facebook, а «Пагінець» представлений аж у 4 соціальних мережах – у мережах Facebook та Вконтакті створені офіційні групи, є сторінка у соціальній мережі Twitter та офіційний відеоканал на YouTube.

Варто відзначити, два сайти дошкільних навчальних закладів м. Кузнецовськ – дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №6 «Струмочок» та дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №4 комбінованого типу – лише ці два сайти з 29, що піддавалися оцінюванню, мають музичний супровід при перегляді сторінок на офіційному сайті, тим самим виборюють конкуруючу перевагу серед інших сайтів.

Характерною відмінністю з поміж інших сайтів виділяється сайт Рівненського дошкільний навчальний заклад «Росинка» №43. Сайт цього дошкільного закладу буде цікавим та корисним не тільки для батьків вихованців, а й для самих дітей. На сайті створено рубрику з онлайн-іграми для дітей. Ігри орієнтовані переважно на старшу групу – дітей, що незабаром почнуть відвідувати школу. На сайті представлені різні логічні ігри, пазли, ігри зі словами, вони будуть не лише цікавими, а й розвиватимуть вміння дітей логічно думати.

Найменшу кількість балів при аналізі офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів отримали два сайти дошкільних закладів м. Рівне та один – м. Острог. Зокрема, сайт дошкільного навчального закладу № 44 поглибленого гуманітарного розвитку «Попелюшка» отримав невисокі бали із причини неправильного кодування тексту, текстова інформація опублікована на сайті є нечитабельною у браузерах.

Висновки. Отже, здійснивши моніторинг офіційних сайтів дошкільних навчальних закладів, ми можемо дійти висновку, що дошкільні навчальні заклади Рівненської області активно впроваджують у свою діяльність аспекти PR-позиціонування за допомогою онлайн-технологій. Конкурентного впізнаного образу дошкільного навчального закладу в Інтернеті можна досягти за допомогою якісного та змістовного наповнення, частому оновленню інформації та можливості зворотнього зв’язку з аудиторією.

 Список використаних джерел та літератури

  1. Закон України «Про дошкільну освіту» від 16.10.2012 N 5460-VI [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – ВРУ. – Режим доступу: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2628-14, вільний. – Назва з екрану.
  2. Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні [Електронний ресурс]: указ Президента України 30.09.2010 № 926/2010. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/926/2010, вільний. – Назва з екрану.
  3. Траут, Дж. Маркетинговые войны [Текст]: учеб. пособие для студ. / Дж. Траут, Э. Райс. – СПб.: Питер, 2000. – 256 с.
  4. Державна служба статистики України [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua/, вільний. – Назва з екрану.
  5. Електронна реєстрація в дошкільні навчальні заклади [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: https://reg.isuo.org, вільний. – Назва з екрану.
  6. Комітет з питань науки і освіти [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://kno.rada.gov.ua/komosviti/control/uk/index, вільний. – Назва з екрану.
  7. Міністерство освіти і науки України [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.mon.gov.ua/, вільний. – Назва з екрану.
  8. Освіта м.Рівне [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://rosvita.rv.ua/, вільний. – Назва з екрану.
  9. Офіційний сайт відділу освіти м. Острога [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://voostrog.at.ua/, вільний. – Назва з екрану.
  10. Україна. ІСУО (інформаційна система управління освітою) [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: https://isuo.org/, вільний. – Назва з екрану.
  11. Управління освіти виконавчого комітету Кузнецовської міської ради [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://kuznosvita.ho.ua/, вільний. – Назва з екрану.
  12. Управління освіти, сім’ї, молоді та спорту Дубенської міської ради [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.osvitadubno.narod.ru/, вільний. – Назва з екрану.
  13. Управління освіти та науки Рівненської облдержадміністрації [Електронний ресурс]. – Електрон. дан. – Режим доступу: http://www.rvosvita.org.ua/, вільний. – Назва з екрану.

Залишити відповідь