Основні техніки та прийоми зв’язків з громадськістю, що забезпечують ефективну діяльність соціальних рухів сучасності

У статті проаналiзовано актуальні питання щодо основних прийомів та технік зв’язків з громадськістю, які забезпечують ефективну діяльність соціальних рухів сучасності. Наголошено на вагомості їх використання наведено тактики перетворення інформації в дію, а також розглянуто конкретний приклад сучасного соціального руху,в якому ефективно використовуються певні тактики.

The article analyzed the current issue of basic technology and techniques of public relations to ensure effective implementation of the social movements of our time, stressed the importance of using tactics are transforming information into action, and consider a concrete example of contemporary social movements, which effectively using certain tactics.

У наш час важливим джерелом соціальних змін є соціальні рухи. Соціальні рухи — сукупність колективних дій, які спрямовані на підтримку соціальних змін, або підтримку опору соціальним змінам в суспільстві або соціальній групі. Соціальні рухи виникають в результаті незадоволення людей своїм життям у державі, або коли виникає певне порушення прав громадян з боку політики. Сприяють цьому активізація структурних змін у суспільстві, соціальна дезорганізація, культурні течії. Утворюються вони на хвилі усвідомлення своєї корисності, об’єднання для досягнення своїх цілей та встановлення справедливості. Соціальні рухи, з одного боку, можуть нагнітати напруження і конфлікти у суспільстві, з іншого — бути засобом та інструментом їх подолання.

Метою дослідження є аналіз основних технік та прийомів зв’язків з громадськістю, для забезпечення ефективної діяльності соціальних рухів сучасності. Відповідно до мети, поставлено такі завдання:

  1. Визначити основні техніки та прийоми зв’язків з громадськістю, що забезпечують перетворення інформації в дію.
  2. Визначити найбільш ефективні прийоми діяльності соціальних рухів сучасності на конкретному прикладі.

Аналіз останніх досліджень. Вивченню теми щодо основних прийомів та технік зв’язків з громадськістю приділяли увагу такі науковці та вчені: І.В Альошина, С.А Варакута, Катліп С.М., Е.А Уткін, А.Н Чумиков та ін. Щодо соціальних рухів сучасності, то особливу увагу цій темі приділяли такі науковці як: Э Гидденс, Карин Клеман,      О. Мирясова, А. Демидов та ін.

Виклад основного матеріалу. Безсумнівно, переконаність, енергія і самовідданість «професійних» активістів (для яких активізм – все життя) гідні захоплення, але в будь-якій країні світу такі люди складають лише малу жменьку людей. Іноді на просування свого ідеалу і реалізацію якогось проекту вони витрачають все життя, іноді саме вони стають тією іскрою, з якої розгорається полум’я, але все-таки справжня сила – це звичайні люди, що йдуть пліч о пліч по шляху соціальних змін. Їх згуртованість і масовість може творити чудеса, з її допомогою вони можуть домагатися соціальних змін та реалізовувати колективні проекти [1. c 5]. Отож, активісти – це звичайні люди, які у вільний від повсякденної рутини час займаються громадськими чи політичними справами. Це не божевільні, не фанатики і не невдахи. Вони не відмовилися від «Щастя земного», нікому не мстять за життєві невдачі, а живуть повноцінним життям. Вони цілком можуть бути одночасно і активістами, і турботливими батьками, люблячими чоловіками, хорошими професіоналами і веселими товаришами по чарці. Ці люди не краще і не гірше інших, але у них розвинене почуття власної гідності, яскраво виражена громадянська позиція і вони не бажають вести «овочевий» спосіб життя [1. c 6].

Саме з активістів і починаються соціальні рухи. Які ж тактики та прийоми вони використовують у своїй діяльності? І на це запитання існує відповідь, адже існує 10 основних тактик, основних прийомів, що забезпечують перетворення інформації в дію. Адже інформація – це сила. І лише вона може підвищити обізнаність, покращити життя, викрити корупційні дії, чи порушення прав, а якщо інформація використовується в кампаніях, вона запроваджує рівність та справедливість. Інформаційний активізм – це те, що відбувається, коли активісти використовують інформацію, як основний засіб у боротьбі за зміни, а саме, коли інформація перетворюється в дію, щоб вирішити певну проблему, що виникла. Отож, перейдемо до головного, до основних прийомів зв’язків з громадськістю, що забезпечують перетворення інформації в дію [4]:

  1. Змусьте їх діяти – мобілізуйте людей. Ця тактика хороша у випадках, коли Ви хочете допомогти людям об’єднатися навколо спільної справи группою, по-одиночку, чи онлайн.
  2. Хтось спостерігає – будьте свідками і зафіксуйте подію. Можливість зафіксувати порушення прав у момент, коли це відбувається.
  3. Зробіть наглядним – візуалізуйте свою інформацію. Привернення уваги і креативна передача інформації.
  4. Ніхто не слухає – розвивайте особисті історії. Не прислуховуйтеся до проблеми, приверніть увагу за допомогою додаванням глибини суті проблеми.
  5. Змусьте людей посміхнутися – додайте жартів. Привернення уваги різносторонньої аудиторії і таким чином краще відбувається розповсюдження Вашої інформації.
  6. Розумійте свої зв’язки – організуйте свої контакти. Корисно для розуміння Ваших контактів і взаємозв’язків із ціллю максимального використання Ваших зв’язків. Чим більш обережними даними про Ваші контакти ви володієте, тим ефективніше буде Ваш взаємозв’язок. Продумайте механізм для створення Вашої бази даних як можна більш актуальною і повною. Зробіть інформацію, яку ви поширюєте, якомога більш актуальною для тих, кому вона надходить.
  7. Зробіть вашу інформацію доступною – ця тактика корисна у випадках, коли Вам потрібно представити складну, або важкодоступну інформацію тим, кому вона особливо потрібна.
  8. Розкажіть про те, що відбувається з місця події – використовуйте свідчення зібрані багатьма людьми. Створення або збір інформації про такі суспільні події як вибори, протести, катастрофи, повстання.
  9. Технологія, яка чує – дозвольте людям задавати питання. Представлення людям важливої інформації у випадку, коли інші форми прямого повідомлення є важкодоступними.
  10. Розкрийте правду – розслідуйте і викривайте. Дана тактика є корисною, якщо у вас є можливість співпраці з прибічниками і визначати, розповсюджувати критичну інформацію і діяти на підставі доказів, недоступних суспільству.

Отож, розглянемо використання даних тактик на прикладі найбільш актуального соціального руху, а саме, на розгляді гучної справи батька і сина Павличенків про яку так багато говорять усі футбольні фанати.

Мобілізація людей. Було мобілізовано людей на протестні акції. Друзі Павличенків і небайдужі активісти привертали увагу громадськості до цієї справи ще 2011 року[6], коли тривав судовий процес, але найбільших масштабів рух набув після оголошення обвинувального вироку 2 жовтня 2012 року. Тоді футбольні фани (молодший Павличенко вболіває за київське «Динамо») всієї України оголосили протест проти міліцейського свавілля та несправедливого суду.

Банери на підтримку сім’ї Павліченків з’явилися на стадіонах багатьох міст (Київ, Армянськ, Дніпропетровськ, Донецьк, Кіровоград, Краматорськ, Кривий Ріг, Луганськ, Луцьк, Львів, Маріуполь, Миколаїв, Москва[7], Одеса, Сімферополь, Суми, Ужгород, Харків, Хмельницький, Чернівці, Чернігів та інші), у деяких містах міліція намагалася зняти й забрати ці банери та плакати. У Хмельницькому міліція заборонила проносити банер на стадіон, тому вболівальники вивісили його на багатоповерховому будинку біля стадіону. Павличенків також підтримали деякі футболісти «Динамо» (Київ), зокрема півзахисник Тарас Михалик. [5]

Спостереження: Представники руху «Автономний опір» і вболівальники «Динамо» Київ виступили під єдиним банером «Волю Павліченкам» під час маршу в Києві 14 жовтня 2012 року на честь 70-річчя створення УПА[8]

Тисячі людей в Києві вийшли на мітинг на підтримку Павличенків[9] Хвиля акцій протесту прокотилася Україноюв січні 2013 року, перед розглядом апеляції (призначено на 14.01.2013 року):

24.12.2012 року – м. Рівне , 10.01.2013 року – м. Суми (близько 200 учасників). Акція проходила у формі маршу від кінотеатру «Дружба» до пам’ятника Шевченкові. Біля пам’ятника Кобзареві відбувся мітинг, де кожен бажаючий висловив свою підтримку сім’ї Павліченків. Закінчилася акція співанням Гімну України. Загалом марш пройшов у бадьорій атмосфері боротьби.

11.01.2013 року – м. Дніпропетровськ (понад 1000 учасників). Захід відбувся мирно і завершився виконанням державного гімну на центральній площі міста, 11.01.2013 року – м. Згурівка, 12.01.2013 року – м. Чернівці, 12.01.2013 року – м.Чернігів (близько 250 осіб), 12.01.2013 року – м.Трускавець, 12.01.2013 року – м.Умань Черкаської області.

12.01.2013 року – м. Єнакієве Донецької області.

13.01.2013 року – м. Запоріжжя,

13.01.2013 року – м. Одеса

13.01.2013 року – м. Бровари Київської обсласті. Захід зібрав близько 150 осіб, у тому числі киян. Після завершення акції на київських активістів, що повертались додому, здійснено напад з боку вболівальників команди Арсенал (м. Київ). Серед постраждалих ,була дівчина.

14.01.2013 року – м. Київ.

Наглядність: щодо візуальних матеріалів, то фанати у своїх акціях та протестах використовують в основному лише банери та плакати.

Контакти: Українські вболівальники звернулися до європейських фанатів з проханням підтримати акцію на захист Дмитра та Сергія Павличенків. Вболівальники просять своїх колег прийти на матчі з 16-го по 19-е листопада у чорному вбранні і вивісити банери з закликами звільнити Павличенків. Крім того, фанати закликали європейців звернутися до своїх євро депутатів, щоб вони звернули увагу на цей інцидент. Нині уся європейська фан–зона вимагає звільнити Павличенків..[10]. Щодо реакції української влади, то можна сказати, що влада оголосила свій вирок і міняти нічого не збирається, на протести ніяк не реагує.

Доступність: інформація про акції та протести фанатів поширюється за допомогою телебачення та мережі інтернет, інфа постійно оновлюється та є абсолютно доступною будь-кому. Останнє оновлення відбулося 8 травня 2013 року у Чернігівській загальнополітичній газеті «Високий Вал». Інформація є наочною та доступною. Технологічними засобами, що використовуються можна вважати саме трансляції на телебачення, прямі репортажі з місця події  відео на ютюбі, електронні та місцеві газети.

Отже, соціальні рухи – це досить згуртована та в деякій мірі небезпечна сила, яка справедливо і завзято бореться за права та свободу громадян, використовуючи при цьому абсолютно різні, проте дієві методи та тактики, що і забезпечують їм досить ефективну діяльність. Саме такими тактиками Ультрас змогли досягнути певного привернення уваги до даної події, та знайти небайдужих, які боротимуться за справедливість. Проте чи дійсно вони досягнуть своєї мети з такою невблаганною українською владою, наразі невідомо.

 Список використаних джерел та літератури

  1. Карин К. , От обывателей к активистам [Текст] / К. Карин  // Зарождающиеся социальные движения в современной России. – изд.: Три квадрата – М.: 2010.– С. 5- 6.
  2. 10 Remixed tactics [Електронный ресурс]. – Режим доступу : https://informationactivism.org/en  – Назва з екрану (6.05.2013).
  3. Tactical technology collective [Електронный ресурс]. – Режим доступу: https://informationactivism.org/en/original_10_tactics_project  – Назва з екрану (6.05.2013).
  4. 10 tactics [Електронный ресурс]. – Режим доступу: http://archive.informationactivism.org/.   – Назва з екрану (6.05.2013).
  5. Тарас Михалик: Свободу Павличенко! [Електронный ресурс]. – Режим доступу: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ovQt9udnL70. – Назва з екрану (6.05.2013).
  6. Високий Вал. Чернігівська загальнополітична газета.[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://svoboda.fm/politics/chernigov/211441.html. – Назва з екрану (8.05.2013)
  7. Благотворительный матч Андрея Тихонова. Против террора. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.fcspartak.ru/interactive/user/138/blog/374/ – Назва з екрану (8.05.2013).
  8. Українська правда [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.pravda.com.ua/news/2012/10/14/6974607/ – Назва з екрану (8.05.2013).
  9. Тисячі людей в Києві вийшли на мітинг на підтримку Павличенків [Електронний ресурс]. Режим доступу:http://tsn.ua/ukrayina/dvi-tisyachi-lyudey-v-kiyevi-viyshli-na-miting-na-pidtrimku-pavlichenkiv.html. – Назва з екрану (8.05.2013).
  10. Українські фанати закликали європейців допомогти витягти з в’язниці Павличенків [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://prosport.tsn.ua/sport/ukrayinski-fanati-zaklikali-yevropeyciv-dopomogti-vityagti-z-v-yaznici-pavlichenkiv.html. – Назва з екрану (8.05.2013).

Залишити відповідь