Розвиток міжнародного туризму в країнах-членах МЕРКОСУР

Регіон Латинської Америки досить багатий на туристичні ресурси. Ефективна політика з боку держав позитивно впливає на збільшення туристичного потоку та економічний розвиток країн.

Ключові слова: МЕРКОСУР, Латинська Америка, туризм.

The development of international tourism in the countries of Mercosur members. Latin America is quite rich in tourist resources. Effective policy has a positive effect on increasing tourist flow and economic development.

Key words: MERCOSUR, Latin America, tourism.

Развитие международного туризма в странах-членах МЕРКОСУР. Регион Латинской Америки достаточно богат на туристические ресурсы. Эффективная политика государств положительно влияет на увеличение туристического потока и экономическое развитие стран.

Ключевые слова: МЕРКОСУР, Латинская Америка, туризм.

МЕРКОСУР (ісп. Mercado Comun del Cono Sur – об’єднаний ринок країн південного конусу) – це субрегіональне торгово-економічне об’єднання країн Південної Америки. Сюди входять Аргентина, Бразилія, Парагвай та Уругвай, з 2006 року процедуру вступу розпочала Венесуела, асоційованими членами є Чилі, Болівія, Перу, Колумбія та Еквадор.

Об’єднавши величезну територію Південної Америки, значні людські та туристичні потенціали, організація ефективно здійснює свою діяльність не тільки в напрямку розвитку торгово-економічних відносин, а й над перетворенням туризму на одну з головних галузей доходів.

Туристична діяльність – важливе джерело економічного зростання. Все більше національних ринків стали відкритими для іноземних інвесторів саме в туристичній сфері, що стало ключовим фактором соціально-економічного прогресу на основі створення робочих місць та розвитку інфраструктури. Незважаючи на  негативний вплив глобальної світової кризи та економічного спаду, в 2010 році туристична галузь розвивалася досить стрімкими темпами. Міжнародні туристичні прибуття на 2010 рік становили 940 млн. осіб (дані Всесвітньої туристичної організації), що на 6,6 % більше у порівнянні з 2009 роком. Південну Америку відвідали 23,5 млн. осіб, що на 9,7% більше, ніж в 2009. Доходи від туристичної галузі становили 919 млрд. доларів США (693 млрд. євро); у 2009 році дана цифра складала 851 млрд. доларів США (610 млрд. євро). За даними Всесвітньої туристичної організації (WTO) в 2010 році Південну Америку відвідали 23,5 млн. осіб, що на 9,7% більше, ніж в 2009.

Аргентина є одним з найбільших ринків туризму, вона займає четверте місце на Американському континенті (після США, Канади та Мексики) та перше місце в Латинській Америці за кількістю прибулих туристів – майже 5,3 млн. осіб (2010 р.). За даними статистики, число іноземних туристів збільшилося на 22,8 %, порівняно з 2009 р. Доходи від туристичної галузі склали 5млн. доларів.

Першим пунктом відвідин стає саме столиця Аргентини – Буенос-Айрес. Найпопулярніші туристичні об’єкти знаходяться в історичному центрі міста, включаючи Монтсеррат і Сан-Тельмо. Не менш цікавою є і провінція Кордоба, в якій з 1984 року щорічно проходить раллі Аргентини. На всьому шляху на північ можна знайти багато каплиць й маєтків XVII-XVIII ст.,  успадковані від єзуїтів. В регіоні Куйо знаходяться природні парки Ісчігуаласто та Талампая, які переносять відвідувачів в епоху динозаврів. Також в цьому регіоні розташована найвища точка Південної півкулі – згаслий вулкан Аконкагуа (6959 м). Водоспад Ігуасу, на кордоні з Бразилією, є одним з природних чудес світу. Вищий і вдвічі ширший, ніж Ніагарський (побачивши всю цю красу Елеанора Рузвельт мимоволі вимовила: «Жалюгідна Ніагара…»), з 275 каскадами у формі кінської підкови – водоспад Ігуасу простягається майже на 2 милі за течією річки Ігуасу в Аргентині. Водоспад – результат сильного вулканічного виверження, який залишив велику розколину в землі. Під час сезону дощів в листопаді-березні потік води в річці досягає 13 тис. куб. м в секунду. Неймовірна різноманітність тваринного і рослинного світу захищається. Для цього було створено національний парк Ігуасу, який розташований у 80 км від Пуерто-Ігуасу, оголошений природною спадщиною ЮНЕСКО у 1984р. Більша частина водоспаду розташована на аргентинській стороні, де знаходиться також вхід у видовищну, так звану «гортань диявола», або як його називають в Аргентині – Гаргантуа дель Диабло. 14 потужних потоків падають з висоти 350 футів. Сила падіння настільки сильна, що водопад постійно оточений 100-футовою хмарою спрею.

Найбільшою країною членом МЕРКОСУР як за площею, так і за населенням є Бразилія. Першість за кількістю туристів посідає Ріо-де-Жанейро, головним символом якого є знаменита статуя Христа (розмах рук 30 м) на горі Корковадо, автором якої став Ектор да Сілва Коста і кристалічна скеля Пау-ді-Асукар («Цукрова голова») біля входу в бухту Гуанабара. В країні розвивається також і екологічний туризм. Основний центр – Амазонія. Саме в Амазонських джунглях виробляється 50% всього кисню. Не менш цікавим туристичним центром є і могутня річка Парана, яка протікає на півдні країни. В даний час у Бразилії розроблений грандіозний план спорудження на річці Парані та її притоках системи гідроелектростанцій. Всього він налічує більше тридцяти проектів, з яких частина перебуває ще в стадії підготовки, а частина вже в стадії будівництва. Реалізація плану дозволить виробляти 25 мільйонів кіловат електроенергії. Важливою подією для розвитку туризму в країни стане проведення Чемпіонату світу з футболу в 2014 році.

Парагвай. Саме тут розташована найбільша дамба планети – гребля Ітайпу (1977 р.) і колосальна гребля Якірета на річці Парана – її довжина становить близько 69,6 км. Сьогодні гребля Ітайпу, що знаходиться на межі між Бразилією і Парагваєм, є основним джерелом електроенергії для цих країн – вона майже на 100% забеспечує електроенергією Парагвай і дає п’яту частину потреби Бразилії. До туристичних центрів відносять також столицю – місто Асунсьйон, містечко Ітагyа – відомий центр виробництва найтонших плетених і в’язаних виробів, курортне озеро Арегуа, Національний парк Сьєрра-Коро, місто Тринідад, величезний посушливий простір рівнин Чако (Гран-Чако) – одне з найбільших осередків дикої природи в Південній Америці.

Ще однією країною-членом МЕРКОСУР є Уругвай.  Один з основних центрів туризму в даній країні – столиця місто Монтевідео. Цікаво, що саме тут в 1930 році відбувся перший в історії Чемпіонат світу з футболу. Великою популярністю серед туристів користується парк Родо (25 га), стадіон «Сентенаріо», досить привабливий район Прадо та Серро, які пропонують туристам досить красиві краєвиди.

Останнім постійним членом організації є Венесуела, яку ще називають «маленькою Венецією» Південної Америки. До туристичних ресурсів країни відносять місто Меріда, Каракас (столиця Венесуели), велику савану та острів Маргарита. На півдні країни у великій савані знаходиться національний парк Канайма, відомий найвищим у світі водоспадом Анхель (висота вільного падіння води 978 м), названий на честь відкривача Джеймса Крофорда Енджела. 20 грудня 2009 року Президент Венесуели Уго Чавес перейменував водоспад Анхель в Керепакупаі-міру, пояснивши це тим, що водоспад був власністю Венесуели і частиною її національного багатства задовго до того, як з’явився Джеймс Енджел, і водоспад не повинен носити його ім’я.

Щодо асоційованих членів, то кількість туристичних притоків склав 9,2 млн. осіб, доходи від туристичної галузі – 7 млн. доларів.

Чилі. Не дивлячись на значну протяжність території узбережжя не достатньо використовується для організації масового пляжно-купального відпочинку через потужні холодні течії біля берегів. Країна перетворилася на визнаний осередок гірськолижного відпочинку. Головні гірськолижні центри – Вальє-Невадо, Портільо, Ло-Вальдес.

Перу. Туристичною «візиткою» Перу є Мачу-Пікчу – найбільш відоме і найбільш загадкове давнє священне місто інків, яке у 1911 році відкрив американський дослідник Хайрам Бінгем. Також цікавим туристичним центром є високогірне реліктове озеро Тітікака, розташоване на кордоні Перу і Болівії, на висоті 3811 м вище рівня моря. Ще одне природне диво – каньйон Колка, який вважається найглибшим у світі. Його глибина складає майже 3500 м, а довжина – близько 100 км. А невелике льодовикове озера Лаурікоча відоме тим, що з нього бере свій початок грандіозна Амазонка.  Також до туристичних центрів відносять пустелю Наска з невідомими, помітними лише з повітря загадковими малюнками велетенських розмірів.

Станом на 2010 рік Колумбію, Еквадор та Болівію відвідали більше 4 млн. осіб. Особливо цікавими для них стали Богота (столиця Колумбії), Долина статуй, Лос Катіос, Сан-Августин (Колумбія); місто Кіто, Галапагоські острови (Еквадор); солончак Уюні (Болівія).

Отже, країни-члени МЕРКОСУР достатньо забеспечені туристичними ресурсами для перетворення даної галузі в одне з основних джерел доходів. Число прибулих туристів в Американський регіон збільшилося. Станом на 2000 р. цей показник склав 147 млн. чоловік, а на 2010 р. – 207 млн.

За прогнозами Всесвітньої туристичної організації саме 2005 рік став тією точкою відліку, коли за прибутками туризм випередив нафтовидобуток та машинобудування й займає перше місце в світовій торгівлі, а туристична галузь стає лідируючою серед інших галузей світового господарства. Одним із основних стримуючих факторів розвитку міжнародних туристичних відносин, від появи туристичної галузі в світі й до її розквіту, була та залишається проблема відповідності наявного правового регулювання надання туристичних та пов’язаних з ними послуг фактично існуючим відносинам. Нечисленні наукові роботи не створюють цілісного наукового уявлення про основні проблеми правового регулювання, а вдалий іноземний правовий досвід, на жаль, залишається поза увагою сучасних дослідників.

Дослідження документів і матеріалів міжнародних організацій та владних структур підтвердило необхідність державного регулювання розвитку туристичної галузі та посталих проблем, які негативно впливають на її розвиток. Регіональні проблеми роблять свій вклад на позиціювання держави на міжнародній арені та вносить дисбаланс у ефективність діяльності організації в цілому. Сучасні тенденції розвитку туристичної галузі показали, що вона поступово виходить на перший план серед джерел доходів, витісняючи інші галузі. Відповідно до цього повинна розвиватися і індустрія туризму задля забезпечення потреб туристів. Це збільшить турпотік в регіон та принесе додаткові прибутки.

Список використаних джерел та літератури:

  1. Смаль, І. В. Туристичні ресурси світу [Текст] / І.В. Смаль. – Ніжин : Вид-во НДУ ім. М. Гоголя, 2010. – 336 с.
  2. Барометр международного туризма ЮНВТО [Текст] : статистическое приложение / осн. ЮНВТО. – январь 2012.
  3. Водопад Игуасу и Глотка Дьявола [Электронный ресурс]: Весь мир как на ладони. – Режим доступа: http://lifeglobe.net/entry/1026. – Заголовок с экрана.
  4. UNESCO World Heritage List [Electronic resource] // World Heritage Committee of UNESCO. – Mode of access: http://www.thesalmons.org/lynn/world.heritage.html. – Title from the screen.
  5. UNWTO Tourism Highlights 2011 Edition [Text]: annual report / based WTO. – 2011.

Залишити відповідь